Græsk A - Latin A
Hvorfor vælge denne studieretning?
Har du lyst til at fordybe dig i mytologi, historie, drama, kunst, filosofi og retorik? Interesserer du dig for, hvor videnskabelige ord og begreber kommer fra, og kan du lide at finde sammenhænge mellem nutiden og fortiden? Kunne du tænke dig at blive god til at gennemskue, hvordan sprog fungerer på et mere teoretisk niveau? I så fald vil du passe godt ind i studieretningen med græsk A og latin A.
På studieretningen med græsk og latin får du fire sprog:
- Græsk A
- Latin A
- Engelsk B
- Tysk, fransk eller spansk på B- eller A-niveau.
Elevcitat: “Jeg valgte den klassiske linje med hjertet og så mig ikke tilbage. Sammenholdet er unikt, folk er vidunderligt nørdede, vi havde en uovertruffen studietur, der faktisk var fagligt og kulturelt stimulerende.”
Elevcitat: “Studieretningen åbnede op for en ’fortidens’ verden, der ikke var åbenbar for mig, før jeg fik græsk og latin i gymnasiet. Det jeg har været mest glad for, er at jeg konstant har ’mit sprog’ i baghovedet, hvilket jeg drager megen nytte af i dag. ”
Elevcitat: “Jeg har absolut været glad for at være klassisk-sproglig student – både da jeg gik på gymnasiet og også efterfølgende. Det var virkelig en god oplevelse at få lov til at fordybe sig så meget som vi gjorde med de klassiske sprog og med kultur, historie, kunst og filosofi i henholdsvis Romerriget og antikkens Grækenland. Jeg har i eftertiden tit tænkt på, hvor fantastisk en mulighed det var at få lov til at tage latin og oldgræsk på A-niveau i gymnasiet, netop fordi man som klassisk-sproglig student tilegner sig nogle helt bestemte færdigheder og en konkret viden, man ikke i samme grad kan opnå på de mere ‘almindelige’ linjer.”
Hvad laver man i græsk og latin?
Man beskæftiger sig med Grækenland og Rom i antik tid gennem originaltekster på latin og på græsk. Derfor lærer vi også det græske alfabet at læse og at skrive: α, β, γ, δ, ε, ζ, η, θ, ι, κ, λ, μ, ν, ξ, ο, π, ρ, σ, τ, υ, φ, χ, ψ, ω.
Vi arbejder også med antikke tekster i deres danske oversættelse, samt med aktuelle tekster eller film, der har antikke referencer.
Man analyserer antikke kunstprodukter som fx skulptur, arkitektur og maleri.
Vi kan arbejde med:
Mytiske figurer: fx Hercules, Achilleus, Odysseus og alle guderne
Filosofiske emner: fx Hvad er lykken for et menneske? Hvad er Sandheden?
Politiske emner: fx Hvad er den bedste styreform? Hvorfor er demokrati ikke nødvendigvis godt?
Antikke genrer: fx Tragedie/komedie, den episke fortælling, historieskrivningen
Andre aktiviteter
På studieretningen med græsk og latin kan du også deltage i ekskursioner til Aarhus Universitet eller Glyptoteket i København. Vi tager selvfølgelig på studietur, og vi har tidligere rejst til Pompeii eller Athen.
Interesse- og uddannelsesmuligheder
Hvad bliver man god til?
- At analysere og forstå sprog (hvilket gavner al senere indlæring af sprog)
- At formulere sig præcist om sprog og indholdet i de tekster, vi læser
- At analysere billeder og forstå antik skulptur, arkitektur og maleri
- At få overblik over europæisk kulturhistorie ved hele tiden at sammenligne med efterantikken
Hvad kan man lave bagefter?
Den klassiske studieretning er som studentereksamen et godt fundament for alle typer uddannelse.
Den giver adgang til alle humanistiske studier på universitetet og kan let suppleres, så der også er adgang til samfundsvidenskabelige fag
En undersøgelse har vist, at de klassiske sprog og fysik/matematik er de mest studieforberedende fag i gymnasiet
Med denne studieretning har du adgang til næsten alle korte og mellemlange videregående uddannelser, fx fysioterapeut, folkeskolelærer og sygeplejerske. Du kan altid gå ind på: https://www.ug.dk/ for at se kravene for de specifikke uddannelser.